Saturday, March 27, 2010

Resipi - Resipi Kuih Yang Pernah Di Belajar.

Karipap Pusing

Bahan A:

180gm Tepung Gandum
120gm Mentega/shortening

Bahan B:

270 gm Tepung Gandum
1 1/2 sudu makan mentega
1 sudu teh garam
150 ml air

Inti:

3 ulas bawang merah
3 sudu makan kari
3 biji kentang (dadu)
1 paket udang kering
Perisa

Cara Membuatnya:

Gaul bahan A dan B secara berasingan. Lepas itu uli bahan B dan masukkan bahan A ke dalam bahan B. Uli dan gulungkan. Lepas itu potongkan.

Inti: Tumiskan bawang. Lepas itu masukkan udang, kari dan kentang. Gaul rata. Akhir sekali masukkan perisa.


Kek Lapis Cheddar Cheese

Bahan A:

16 biji kuning telur
3 biji putih telur
280 gm gula castor
210 gm tepung Hong Kong
1 sudu makan ovalette

Bahan B:

480 gm mentega
6 sudu makan susu manis
3 sudu makan sirap kencana (golden syrup)
120 gm cream cheese

Bahan C:

Cheddar Cheese

Cara Membuatnya:

Pukul bahan A hingga kembang, kemudian pukul bahan B hingga kembang. Campurkan kedua-dua bahan. Lepas itu lapiskan ke dalam acuan. Setiap lapisan ditabur cheddar cheese.

No comments:

Post a Comment